50 év felett vagy ahhoz közelítve sokan tapasztalják, hogy bár feladataik nem csökkentek a mindennapokban, a munkabírásuk és terhelhetőségük megváltozott, és úgy érzik, hogy valamilyen formában támogatásra szorulnak. Ezen felül sokaknál felmerül az a probléma is, hogy amikor súlyt szeretnének leadni, nehezebben megy, mint korábban. Ez a cikk nemcsak azoknak szól, akik fogyni szeretnének, hanem azoknak is, akik támogatni szeretnék szervezetük egészséges működését 50-hez közelítve vagy afelett. Azt foglaljuk össze, hogy fogyasztási szokásainkat milyen irányba érdemes elvinni annak érdekében, hogy a szervezetünk és immunrendszerünk könnyedén birkózzon meg bármilyen akadállyal, és akár a rendszeres sporthoz is elég fitt legyen.
-
- Táplálkozás
Az első és talán a legfontosabb a táplálkozás; a mennyiségre és a minőségre is oda kell figyelni, de ez persze egyáltalán nem könnyű feladat a mindennapos rohanás közepette. Amennyire lehet, mégis törekedni kell a napi 5 étkezésre kisebb adagokban, hogy az anyagcserénk ne lassuljon le; a napközbeni koplalás az esti nagy mennyiségű étkezéssel kombinálva ugyanis nemcsak rendszertelen, de hízlal is. Azt is bele kell kalkulálni, hogy ebben az életkorban általánosságban is kevesebb kalóriára van szüksége a testünknek, mint a korábbi életszakaszainkban, és a felesleget zsír formájában raktározza el. A bevitt ételek összetételét tekintve arra kell figyelni a legjobban, hogy a köztudomásúlag jótékony vitaminok, zöldségek és gyümölcsök mellett olajos magvakat, rostokban gazdag ételeket (pl. zab, rozs, bab, zöldborsó, burgonya, stb.) és több fehérjét fogyasszunk. Utóbbi azért fontos, mert a szervezet természetes módon az évek alatt folyamatosan veszít az izomtömegéből, a fehérje pedig lelassítja ezt a folyamatot. A különböző húsok, tojás és tenger gyümölcsei mellett a tejtermékek is megfelelő fehérjeforrásként szolgálnak.
Aki kifejezetten fogyni szeretne, annak ajánlatos a cukros üdítők és ételek kerülése, illetve lefekvés előtt 2 órával már nem célszerű étkezni.
2. Vitaminok
Vannak bizonyos vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok, amelyek kifejezetten az 50-hez közeledő, illetve az 50 feletti korosztály számára rendkívül hasznosak. A közismerten jótékony C-vitamin, kalcium és magnézium mellett néhány példa: a béta-karotin és a lutein a látás egészségét segíti, a pantoténsav védi a sejteket, ezáltal lassítja a test öregedési folyamatait, a szelén és a folát a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, a D3-vitamin nemcsak a csontok egészségét őrzi meg, de számos nőgyógyászati probléma is megelőzhető vele; az E-vitamin és a biotin a bőr és a haj szerkezetét erősíti, utóbbi a kopaszodást, őszülést is lassítja. A cink jótékonyan hat a prosztatára, a réz a testsúly szabályozásában nyújt segítséget, a mangánnak pedig fontos szerepe van a daganatos sejtelváltozások megelőzésében. Sorolhatnánk még, de természetesen senkitől nem várható el, hogy bokros teendői mellett mindezeket külön-külön beszerezze és táplálkozásába egyszerűen beépítse. Vannak azonban olyan készítmények, melyek leveszik ezt a terhet a vállunkról, és egy kapszulába sűritik mindezeket a természetes anyagokat, hogy könnyen fogyaszthassuk őket és egy mozdulattal támogathassuk egészségünket.
Természetesen ezek mellett a minőségi alvás, rendszeres szabad levegő és a testmozgás is nagy jelentőséggel bír az 50 feletti egészséges életmód megőrzésében (ahogyan bármely más korosztály esetében is), a kezdő lépés azonban – szerintünk – a táplálkozás és általánosságban a fogyasztási szokások megreformálása.
Szponzolált Cikk